АктуелностиНародно певање извика карактеристично је за подручје Старог Влаха и део ужичког краја. Најзаступљеније је на територије данашње општине Нова Варош где је овај начин народног певања једини аутентични вид певања у свим руралним подручјима односно селима.

Тешко је и претпоставити када је настао овај вид народног певања. О овоме етнолог Боса Росић каже: "Светски познати и признат етномузиколог Констатин Барлоу је на међународном конгресу фолклориста, одржаном 1961.године у Ужицу, чувши овај начин певања изјавио да је то песма толико стара да му се чини да, слушајући је, присуствује моменту кад је Бог стварао свет."

Песма извика је пратила сељака горштака у свакодневном животу и раду, на њиви, на косидби, жетви, вршидби, сетви, копању. Песма се певала и на просидбама, свадбама, сјелима, прелима, комишањима, испраћајима у војску али и без икаквог посебног повода, при случајном сусрету. Старовлашка брда су свакодневно одзвањала од одјека предивне песме извика.

Мотиви текстова песме извика су разноврсни. Песма је најчешће љубавна али може да носи мотиве из свакодневнопг живота, да слика радост, срећу, рад, обичаје, страх од небеских сила а ређе тугу, бол и жалост.

 

Пријатељи

Посетиоци

332788
ДанасДанас31
ЈучеЈуче103
Ове недељеОве недеље839
Овог месецаОвог месеца3166
УкупноУкупно332788
Највише 09-29-2017 : 897
Пријављених 0
Гостију 24
Регистрованих 2
© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs
mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie