На Сретење су се у школи  у Мочиоцима окупили певачи из нововарошке и ивањичке општине, поводом иницијативе Милете Караклајића, директора основне школе да  у селу под Мучњем оснују удружење певача и заживи манифестација изворног народног стваралаштва, у првом реду традиционалног певања извика.

 Чуло се више предлога: да се ова манифестација  назове по дану одржавања -  Сретењски сусрети (15. фебруара) или Видовдански сусрети, у прву недељу по Видовдану и да окупља певаче од Дрине до Голије или са нешто ужег простора.

Уз песму и размену искустава у раду певачких дружина, представници Друштва за неговање традиционалног певања извика из Нове Вароши предочили су резултате трогодишњег рада – од окупљања и дружења певача, наступа на смотрама народног стваралаштва, до организације сабора традиционалног певања, сакупљања народног блага и истраживачког пројекта уз подршку тима етномузиколога и уписа песме извика у листу  нематеријалног културног наслеђа Србије.

Постављено је и питање: „КОМЕ ОСТАВЉАМО ПЕСМУ?“, уз апеле да се посебна пажња поклони подмлатку и наступима у школама, како би се старинска песма у Старом Влаху,  као некада, преносила с колена на колено.

Певачким дуетима из Мочиоца, Клекове, Катића и других села моравичког и ариљског краја упућен је позив да наступе на Четвртом сабору традиционалног певања извика, у јулу 2014. године у Новој Вароши.

© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs