На Осмом по реду сабору певања извика одржаном 27. јула у Дому културе надметало се 23 певачка пара из Нове Вароши,  Чајетине, Ариља и Прибоја. Посетиоци затечени наступом полазника „Школе певања из вика“, па нису штедели аплаузе. Уз пријављене такмичаре они су ревијално наступили и показали шта су у школи научили а запевали су и део свог репертоара из ранијег периода. Осми сабор одржан је у организацији нововарошког Друштва за неговање традиционалног певања извика, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Нова Варош.

    Песмом „Нема брата док не роди мајка“ Миломир Стаматовић из Буковика и  Милутин Гујаничић из Нове Вароши победили су у мушкој конкуренцији. Друго место су освојили Мирољуб Ракетић и Драган Милошевић, а за треће место награђена су два певачка пара: Радован Јанковић – Милан Милошевић и Александар Петронијевић - Љубодраг Луковић.      

    Према оцени жирија, у конкуренцији женских певачких парова прво место заузеле су Драга Милићевић и Томка Пауновић испред  Петкане Јовановић и Добриле Ковачевић и Здравке Савић и Вере Матијевић. Међу шест мешовитих (женско-мушких) парова прва награда припала је Радовану Јанковићу и Томки Пауновић,док су друго место заузела два пара – Драгица Жунић и Драган Милошевић и брат и сестра  Миломир Стаматовић и Миљка Браловић, а треће место жири је доделио Драгици Жунић и Раденку Гордићу.У подмлатку певача из вика поредак је: браћа Павле и Огњен Илић, брат и сестра Страхиња и Сара Цвијетић и Марко и Милош Недић.

   У жирију Сабора били су др Димитрије Големовић и др Сања Радиновић, етномузиколози и профeсори Факултета музичке уметности у Београду и Милољуб Шаковић, један од најпознатијих извођача песама из вика. Оцењивали су, према пропозицијама, умешност и лепоту певања,али и укупан утисак који певач остави на сцени (одевање у народну ношњу, став при интерпретацији), као и изворност и избор песме са старих народних сабора.

    Најуспешнији учесници 8. Сабора награђени су рукотворинама –  везеним кошуљама, чарапама, медаљама и похвалама. Програм су водиле Александра Тодоровић и Анка Перишић, а Сабор је  отворио трубачки оркестар Ивана Ђенадића из Акмачића.

 

 

 

© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs