АктуелностиНа Сретење су се у школи  у Мочиоцима окупили певачи из нововарошке и ивањичке општине, поводом иницијативе Милете Караклајића, директора основне школе да  у селу под Мучњем оснују удружење певача и заживи манифестација изворног народног стваралаштва, у првом реду традиционалног певања извика.

 Чуло се више предлога: да се ова манифестација  назове по дану одржавања -  Сретењски сусрети (15. фебруара) или Видовдански сусрети, у прву недељу по Видовдану и да окупља певаче од Дрине до Голије или са нешто ужег простора.

Уз песму и размену искустава у раду певачких дружина, представници Друштва за неговање традиционалног певања извика из Нове Вароши предочили су резултате трогодишњег рада – од окупљања и дружења певача, наступа на смотрама народног стваралаштва, до организације сабора традиционалног певања, сакупљања народног блага и истраживачког пројекта уз подршку тима етномузиколога и уписа песме извика у листу  нематеријалног културног наслеђа Србије.

Постављено је и питање: „КОМЕ ОСТАВЉАМО ПЕСМУ?“, уз апеле да се посебна пажња поклони подмлатку и наступима у школама, како би се старинска песма у Старом Влаху,  као некада, преносила с колена на колено.

Певачким дуетима из Мочиоца, Клекове, Катића и других села моравичког и ариљског краја упућен је позив да наступе на Четвртом сабору традиционалног певања извика, у јулу 2014. године у Новој Вароши.

Прво такмичење

Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...

Пријатељи

Текстови песама

Посетиоци

280219
ДанасДанас188
ЈучеЈуче350
Ове недељеОве недеље1487
Овог месецаОвог месеца5604
УкупноУкупно280219
Највише 09-02-2017 : 1021
Пријављених 0
Гостију 20
Регистрованих 2
© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs
mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie