Актуелности 

   На Осмом по реду сабору певања извика одржаном 27. јула у Дому културе надметало се 23 певачка пара из Нове Вароши,  Чајетине, Ариља и Прибоја. Посетиоци затечени наступом полазника „Школе певања из вика“, па нису штедели аплаузе. Уз пријављене такмичаре они су ревијално наступили и показали шта су у школи научили а запевали су и део свог репертоара из ранијег периода. Осми сабор одржан је у организацији нововарошког Друштва за неговање традиционалног певања извика, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Нова Варош.

    Песмом „Нема брата док не роди мајка“ Миломир Стаматовић из Буковика и  Милутин Гујаничић из Нове Вароши победили су у мушкој конкуренцији. Друго место су освојили Мирољуб Ракетић и Драган Милошевић, а за треће место награђена су два певачка пара: Радован Јанковић – Милан Милошевић и Александар Петронијевић - Љубодраг Луковић.      

    Према оцени жирија, у конкуренцији женских певачких парова прво место заузеле су Драга Милићевић и Томка Пауновић испред  Петкане Јовановић и Добриле Ковачевић и Здравке Савић и Вере Матијевић. Међу шест мешовитих (женско-мушких) парова прва награда припала је Радовану Јанковићу и Томки Пауновић,док су друго место заузела два пара – Драгица Жунић и Драган Милошевић и брат и сестра  Миломир Стаматовић и Миљка Браловић, а треће место жири је доделио Драгици Жунић и Раденку Гордићу.У подмлатку певача из вика поредак је: браћа Павле и Огњен Илић, брат и сестра Страхиња и Сара Цвијетић и Марко и Милош Недић.

   У жирију Сабора били су др Димитрије Големовић и др Сања Радиновић, етномузиколози и профeсори Факултета музичке уметности у Београду и Милољуб Шаковић, један од најпознатијих извођача песама из вика. Оцењивали су, према пропозицијама, умешност и лепоту певања,али и укупан утисак који певач остави на сцени (одевање у народну ношњу, став при интерпретацији), као и изворност и избор песме са старих народних сабора.

    Најуспешнији учесници 8. Сабора награђени су рукотворинама –  везеним кошуљама, чарапама, медаљама и похвалама. Програм су водиле Александра Тодоровић и Анка Перишић, а Сабор је  отворио трубачки оркестар Ивана Ђенадића из Акмачића.

 

 

 

Прво такмичење

Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...
Loading Player...

Пријатељи

Текстови песама

Посетиоци

332484
ДанасДанас70
ЈучеЈуче161
Ове недељеОве недеље535
Овог месецаОвог месеца2862
УкупноУкупно332484
Највише 09-29-2017 : 897
Пријављених 0
Гостију 3
Регистрованих 2
© 2018 Друшто за неговање традиционалног певања ИЗВИКА. Сва права задржана.
Дизајн: Небојиша Мишевић neso@beotel.rs
mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie